Sri Lanka og transport

Sri Lanka og transport

I Sri Lanka er der to oplagte måder at rejse rundt på – og så vores ‘mellemvej’. Transport er vanvittigt billigt, hvis man gider. Man får fornøjelsen af op til 7-8 timer i tog eller bus for en flad femmer. Men det er tidskrævende, varmt, kaotisk og ikke særlig afslappende. Der er særlige togstrækninger, der er utroligt smukke og anbefalelsesværdige, men ellers er tog og især bus langsomt og tætpakket. Derfor droppede vi hurtigt bus som transport (med undtagelse af bussen fra lufthavnen til Colombo og retur). Vi har kørt rigeligt i livsfarlige busser i vores tid (læs f.eks. om vores oplevelser i Nepal), så når vi skulle tilbageligge en strækning, hvor der ikke kører tog, tog vi en tuktuk. Det er langt dyrere end bussen, men helt klart pengene værd. De lokale syntes det var et vanvittigt projekt og forstod ikke, at vi foretrak tuktuk frem for taxa. Men vi nød vinden i håret, den skønne udsigt og en gennemtrængende følelse af at være på vej! Taxa er desuden også dyrere end tuktuk.
Hvis tuktuk bliver for meget af det gode, er det almindeligt at hyre en bil med chauffør under hele eller dele af ens ferie. Dette giver super komfort, frihed og fleksibilitet på ens rejse, men er også langt den dyreste model. Dernæst er det også muligt at leje en bil og køre selv, men dette vil jeg ikke anbefale: trafikken er voldsom, der er dårlig skiltning og de kører desuden i venstre side (eller hvor der lige er plads!). Hvis man ikke ønsker at køre i tuktuk kan man også hyre en taxa fra dag til dag som alternativ til en fast chauffør. Så bibeholder man fleksibilitet, men får mere komfort end i en tuktuk.
Nedenfor vil jeg præsentere de to typiske måder, hvorpå turister rejser rundt i Sri Lanka – og så, hvordan vi endte med at gøre det.

Den super-billige-packpacker-version:
Togbilletter på 3. klasse: ca. 5-8 DKK pr. person.
Busbilletter i ‘local bus’: 4-6 DKK pr. person.
Korte ture i tuktuk: 15-20 DKK (f.eks. fra overnatningsstedet til stationen).

Den dyre-magelige-nemme-version:
Chauffør + bil inkl. benzin pr dag: ca. 400-450 DKK
Drikkepenge: regn med ca. 10% pr dag.
I nogle tilfælde skal man også betale for chaufførens mad og overnatning, afhængig af, hvor længe man har hyret ham og hvilken aftale man får forhandlet sig frem til. Man kan hyre chauffører på alle turistkontorer, ligesom mange hoteller og guesthouses arrangerer kørsel.

Vores version:
Colombo – Hatton (otte timer), tog, 3. klasse, 15 DKK for to personer.
Hatton – Delhousie (halvanden time), tuktuk, 80 DKK for to personer.
Delhaousie – Nuwara Eliya (2,5 timer), tuktuk, 200 DKK for to personer.
Nuwara Eliya – Hortons Plains – Pattipola (to timer), tuktuk, 100 DKK for to personer.
Pattipola – Ella (tre timer), tog, 2. klasse, 7 DKK for to personer.
Ella – Arugam Bay (3,5 timer), tuktuk, 220 DKK for to personer.
Arugam Bay – Batticaloa (fire timer), tuktuk, 250 DKK for to personer.
Batticaloa – Trincomalee, (3,5 timer), tuktuk, 220 DKK for to personer.
Trincomalee – Sigiriya, (4,5 timer), tuktuk, 250 DKK for to personer.
Sigiriya – Kandy (tre timer), vi fik lov at køre med en australsk pige i hendes taxa, 80 DKK i drikkepenge til chaufføren.
Kandy – Gallé Fort, (ni timer!), tuktuk, 420 DKK for to personer.
Gallé Fort – Colombo, (2,5 timer), tog, 15 DKK for to personer.
(derudover benyttede vi tuktuk til de små afstande til og fra guesthouses, stationer, seværdigheder mv.)

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *