Sri Lanka og mad

Sri Lanka og mad

Sri Lanka har et fantastisk køkken. Det minder ikke så meget om indisk som man måske kunne forestille sig, men nærmer sig mere det nepalesisk køkken: en masse ris, linser og grønsager. Bo og jeg er meget nysgerrige på mad når vi rejser, og selvom der er en risiko for at blive syg (hvilket vi prøvede i Thailand), spiser vi nærmest hvad-som-helst og hvor-som-helst og bliver meget sjældent syge. Mad giver mange fantastiske oplevelser og fortæller en masse om et land og dets kultur. Jeg kan på det varmeste anbefale alle at kaste sig ud i det, gå mod strømmen og spise sammen med de lokale, på de spisesteder de selv benytter. Både din mave og din pengepung vil elske dig for det.
Nationalretten er Rice & Curry. Det er ikke så simpelt som det lyder, og som billeder nedenfor viser kan det se meget forskelligt ud. Rice & Curry består i udgangspunktet af ris med dhal – derudover medfølger der fire-otte grønssagsretter og evt. fisk eller kylling. Det er oplagt at spise vegetarisk i Sri Lanka. Vi spiste lidt fisk og kylling engang imellem, men de er fantastisk til at bringe forskellige smage frem i deres grønsager. Regn med at betale 12-18 DKK for Rice & Curry på lokale spisesteder, eller dobbelt/tredobbelt pris på turistrestauranter. 

 

Morgenmad blev meget hurtig mit yndlingsmåltid i Sri Lanka. De har virkelig lækre ting på menuen og lad for Guds skyld vær med at bestille ‘American breakfast’ hvis du vil undgå tør toast og røræg. Vi havde kun gode oplevelse med at bestille ‘Sri Lankan Breakfast’. Jeg kan særligt anbefale deres pandekager med kokos/honning-mos eller deres Hoppas with egg (sørg for ikke at bestille String Hoppas, da det er en bunke nudler og derfor noget ganske andet en den smukke skål af fladbrød med et spejlæg i midten). Derudover er der selvfølgelig altid frisk frugt og the og kaffe. Jeg drikker ikke kaffe, så jeg kan ikke tale for mig selv, men kaffe er tilsyneladende ikke Sri Lankas største talent, på trods af, at de førhen havde kaffeplantager. Til gengæld serverer de en virkelig god kande sort the.

  

Morgenmaden nedenfor spiste vi på østkysten på et lokalt spisested – det blev også en af mine personlige favoritter. Det er coconut roti (fladbrød med kokos), coconot sambol (revet kokos blandet med hakket rødløg og tomat, krydderier og lidt chili), samt dahl (linser) og curry. Der er lidt mere knald på smagene end vi er vandt til i Skandinavien, men det smager virkelig godt. Det lykkedes mig ikke at finde denne type morgenmad på turistrestauranterne, men kan købes for ca. 10 DKK hos de lokale.

  

Morgenmaden på billedet nedenfor hørte til vores billigste måltid – vi fik morgenmad til to personer for 4 DKK. Hoppas, coconut roti, nuddelruller med kokos og honning, chili, kyllingesuppe (ikke på billedet) og en kugle jeg aldrig forstod hvad var! Vi var de eneste turister på spisestedet, og blev ledt derhen af den søde mand, der kørte os fra Kandy til Gallé Fort. Spisestedet var udendørs med et åbent køkken. Al maden bliver (som vist på billedet) serveret i smukke bakker med bananpalmeblade som underlag. Et virkelig lækkert måltid!

Sri Lanka kan desuden byde på mange lækre snacks – der sælges frisklavet samosa i togene, byerne og langs vejene, der er et kæmpe udvalg af nødder eller grillede majskolber. Ikke overraskende har de fantastisk frugt, feks mangostan (billedet nedenfor) smager vidunderligt og sælges sjældent i Danmark. Tæt ved Sigiriya kan man købe hjemmelavet yougurt med honning (4 DKK), hvis du trænger til variation fra det ellers ret mejeriforladte Rice & Curry.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *