Mad og drikke under trekking

Mad og drikke under trekking

Maden i Nepal er god. Den er beslægtet med indisk og har ris og bønner som hovedingredienser. I kathmandu kan man spise rigtig godt og billigt. Deres momos er blandt andet fantastiske. Oppe i bjergene er udvalget meget mere begrænset og mindre interessant: da vi så, hvordan kødet bliver transporteret op til landsbyerne gik vi meget hurtigt over til en kødfri kost. Den klassiske trekking-ret er Dal Bhat – en stor tallerken lækkerier med ris, dhal (linser) og forskellige grønsager. Du har en helt andet appetit og et kraftigt behov for mad og energi når du trekker i højden, så sådan et måltid er vigtig benzin, for at undgå højdesyge og holde kroppen i gang. Desværre bliver man også DØD træt af at spise det samme måltid igen og igen. Så vi forsøgte at veksle imellem Dal Bhat, fried rice og spagetti med ketchup (yes sir). Til morgenmad spiste vi havregrød med mæl og sukker. Det er klart det mest mættende og energifyldte måltid de kan servere (hvis du ikke spiser Dal Bhat til morgenmad også). I de trekkingområder, hvor landbyerne ligger lavt, og maden derfor ikke skal bæres så langt, er maden billigst. Det vil sige, at jo højere op du kommer jo dyrere bliver det. en gang Dal Bhat koster ca. 250 Rs svarende til 15 DKK. Men jeg kan også huske at have betalt 40 DKK for spagetti med ketchup og revet ost. I Namche Bazaar, der er sherpa’ernes hovedstad (i 3800 m) er madudvalget større og tilbyder f.eks. Namche Bakery, der er en uimodståelig fristelse efter 10 dages trek på ris. Kagerne er dyre, men alle pengene værd (og har desuden wifi, der også er en sjældenhed i Himalaya). Derinde finder man mange trætte, udsultede trekkere. I Lukla, der har en lille lufthavn med flyafgange til og fra Kathmandu har denne transportmulighed også bragt flere madmuligheder med sig til bjergene. Smagen af burger og en (tynd, ligegyldig) øl er himmelsk og en perfekt afslutning på 20 dage i bjergene, inden man flyver retur mod storbyen. Vand er ligeledes et behov, der vil koste dig flere og flere penge jo højere du trekker. En måde at spare penge på er at bestille kogende vand i din drikkedunk inden sengetid, der belejligt kan varme dig og din sovepose op og som er blevet koldt næste morgen og derfor kan drikkes. Denne løsning er billigere og kun overgået af muligheden for at finde vand i naturen. Denne muligheden har vi endnu ikke udforsket, men er selvfølgelig den bedste vej til at spare penge på de dyre dråber. Derudover drak vi masser af sort the eller milk tea /masala tea, der er en fed og sød udgave af den chaithe vi kender herhjemmefra. For at spare penge var der flere trekkere, der selv havde the-breve i tasken.
Ligeledes vil vi anbefale at købe snacks (kiks, chokolade mv.) i Kathmandu. Et skud sukker vil rede dig på de rigtig lange og udmattende dage, men er ligesom alt andet steget i pris i takt med, at det skal transporteres fra Kathmandu og op i bjergene. Jeg har personligt grædt af glæde over en bid snickers..
Generelt er maden altid vellavet, hygiejnisk og lavet under kraftig varme. Vær opmærksom på, at det er klogt at bestille maden inden du er sultedøden nær, fordi al mad laves fra bunden og du kan nemt se frem mod en times venten inden moren i køkkenet er færdig. Det er desuden forventet, at du spiser dine måltider på det guesthouse, hvor du bor.

Prisliste:
Small pot, Masala tea: 200-450 Rp
Oat porrige, plain: 250 Rp
Mineral Water: 100-350 Rp
Spagetti, tomato, cheese: 250-350 Rp
Dal Bhat: 200-250 Rp
Snickers: 150 Rp
Tuborg: 400 Rp
Pancakes: 200-280 Rp

Kort sagt: undgå kød, undgå alkohol, spis, hvad de lokale spiser (det er billigst), medbring snacks fra Kathmandu, drik kogende vand (når det er blevet koldt), drik meget(!) vand, og husk kontanter!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *